Protecting & Conserving Heritage

Redeveloping Blackfriars station

Protecting and conserving heritage

Blackfriars station was extensively remodelled to provide a new shared entrance concourse for mainline and underground services, extended platforms spanning the Thames below a new roof, and a new South Bank entrance.

Heritage features preserved

Heritage features which were preserved in the redevelopment of Blackfriars Station and Bridge included: 

Iron columns

Iron columns from the demolished train shed sent to a Welsh rail museum

Destination stones

The “Destination Stones” displayed on the former concourse (indicating locations around Europe served by the railway) were refurbished and displayed on the new concourse

Southern abutment

The Listed Southern Abutment was remodelled to accommodate the widened rail bridge, and the historic painted cartouches were refurbished and re-sited atop the Abutment

Rail viaduct

The rail viaduct running north into the City was clad in zinc panels to screen signal and power cabling and provide an enhanced setting for the adjacent grade ll* listed Black Friar pub. The railway boundary leading north into the Apothecaries Conservation Area was enhanced with a new stock brick wall to replace old hoardings. The quality of workmanship was particularly commended by the City Conservation Officer.