Urban Integration & Regeneration

The complete description of the site and context for London Bridge Station Redevelopment.

Urban integration and regeneration – Design and Access Statement

This Design and Access Statement was submitted on behalf of Network Rail in support of a planning application at London Bridge Station, which proposed the provision of a new layout of the train station and associated works including landscaping and public realm improvements.

A complete description of the site and context for the proposed station redevelopment, as well as the principles behind the design approach was provided in this report.

This statement should be read in conjunction with the Planning Supporting Statement which provides details of the site’s context and the policy and operational need for the proposed development.

The need for a new London Bridge station

London Bridge Station is the lynchpin of the Thameslink Programme which links Brighton and Ashford to Cambridge, Peterborough, and Bedford through central London. The London Bridge Station proposals outlined within this document were driven by the need to increase the number of through-trains accommodated at the station and to meet the anticipated growth in passenger numbers.

In addition to the delivery of a world-class transport interchange the proposals summarised in this report allowed the creation of a grand new street level concourse providing new entrances onto Tooley Street and St Thomas Street. This gave the station a civic scale and a street presence appropriate for its importance, both with Southwark, and London. It provided a truly legible layout, allowing the station to feel like a single station for the first time.

An upper-level terminus concourse was provided as part of the Shard development which provided convenient links out to the bus station and taxi rank. The terminus concourse is linked to the main street level concourse via a dramatic, wedge-shaped four-storey high space.

The creation of a new public square in front of the new concourse on Tooley Street significantly improved the quality of the streetscape, and its position to the east of the existing station entrances allowed the station to address the new public space of More London, giving direct views to the riverfront from the station frontage.

The station now gives equal prominence to St Thomas Street, providing new entrances and a new pedestrian route, open 24 hours, through from north to south. The station acts as a catalyst for redevelopment by linking the two sides of the station more effectively than ever before. In addition new retail is provided within the viaduct arches along St Thomas Street, encouraging the regeneration around the north and west of the station to flow further east and south.

The rippling, reflective canopy ribbons gave a clear identity to the station form. It presents an appropriately bold response to the Shard creating an ambitious and dynamic piece of twenty-first century architecture, but one which respects the scale and grain of its context.

This statement illustrates how the detailed design was informed by a rigorous process of assessment, evaluation and design and includes the following information:

  • Site & Context – constants and opportunities presented by the original site
  • Design Principles – high level design principles analysed in terms of layout, amount, scale, appearance and use
  • Design Development – a summary of the design development process showing deign options investigated and explaining why the proposed design approach was adopted
  • Design Proposal – overview of the design proposal concentrating on the appearance, scale, and massing of the station
  • Landscaping & Public Realm – how spaces were treated to enhance the character of the station and surrounding area;
  • Access – how all station users can get to and move through the station on equal terms

Document & Addendum